Život narkomana je o sústavnom zháňaní si ďalšej drogy…

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Sereď   |  ZŠ J.Fándlyho  |   Včera krátko pred trištvrte na jednu popoludní, sme  boli nervózni všetci. Rado, riaditeľ školy aj ja. Rozhodli sme sa totiž tak trošku experimentovať. V rámci prevencie sme   pred deviatakov posadili narkomana a dali sme im možnosť hovoriť s ním otvorene o všetkom, čo ich o drogách zaujíma.   Ako to celé dopadne?

Asi iba samotní učitelia posúdia, ako sa deti správali. Absolútne ticho a i keď zo začiatku trošku neisté otázky, následne skutočne otvorená debata. A  Rado, 16 rokov  aktívny narkoman sa svojej úlohy zhostil fakt ukážkovo. Až je mi samému divné, o čom to vlastne píšem. Ale uvedomujem si, že iná možnoť tu nie je. On pri tom všetkom čo zažil a denne zažíva, je naozaj tým vhodným človekom, ktorý môže autenticky deťom povedať, o čo ho drogy pripravili a o čo ho denne stále pripravujú.  On jediný vie, aké svinstvo ovláda jeho život.

A ak niekto naozaj vierohodne deťom môže povedať – neskúste to ani raz – tak je to práve on, kto prišiel skutočne o všetko. Je na ulici, býva v odpadkoch a drogu potrebuje minimálne dva razy denne. Je to on, kto padol na úplné dno, kto sa najmä vlastnou vinou dostal na okraj spoločnosti.

Rado rozprával pútavo a žiaľ až neskutočne pravdivo. Ako povedal v rozhovore, snáď to niekomu pomôže rozhodnúť sa  inak, ako sa v ten jeden moment rozhodol on. Ani len nevyskúšať drogu!

Rado je jedným z mnohých. Práve on však vidí svoje ďalšie šance práve v prevencii  pre mladých. A myslí to úprimne. Žiaľ presne tak ako fakt, že zatiaľ je droga silnejšia ako on…

– – –

Prosíme účastníkov besedy s Radom, aby sa vyjadrili o svojich pocitoch a podelili s ostatnými.

Ide o tému, ktorá sa najmä v súčasnej dobe a najmä v Seredi dotýka naozaj veľa a veľa rodín.

 

Projekt „Bezpečné mesto“ bol finančne podporený Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality.

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.