„Závislosť na drogách je ako závislosť na kyslíku“ – drogy sú svinstvo, hovorí Rado po 20 rokoch závislosti

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Začalo to pred tromi rokmi. Po úspešnom budovaní detského mobilného dopravného ihriska sme chceli projekt Bezpečné mesto posunúť do inej roviny, ktorá je v Seredi až priveľmi aktuálna. Vlastne mesto svojim spôsobom minimálne v republike preslávila. Ide o drogy a problematiku týkajúcu sa tohto svinstva, ktoré ničilo, ničí a nepochybne ešte dlho ničiť bude množstvo rodín a životov.

Pri jednej z reportáží robenej pri železničnej trati, sme sa stretli s narkomanom, ktorý sa už na prvý pohľad v komunikácii výrazne líšil od ostatných po odpadkoch sa pohybujúcich ľudí. Dohodli sme sa na stretnutí a rozhovore na kameru – úprimne, neveril som že dané slovo poskytnúť rozhovor dodrží. A dodržal. Síce požiadal o malé strpenie a so striekačkou v ruke si najskôr za neďaleký roh zabehol niečo šľahnúť. Rozhovor bol síce opatrný a taký „skúšobný“ z obidvoch strán, no úspech mal dostatočný a bol začiatkom ďalších, ba dokonca aj živých prednášok pred žiakmi ZŠ a samozrejme znovu aj kamerami.

Odvtedy teda uplynuli 3 roky a s Radom sme sa stretli znovu. Znovu nemal problém postaviť sa pred kameru a povedať o sebe pravdu. Jednoducho pokým je v Seredi, skončiť s drogami dosť určite nedokáže. Berie už takmer 20 rokov a ako sám hovorí, svoj po dlhé roky bezdomovecký život cíti aj na zdraví. Vie, že to nie je cesta, no zároveň uznáva, že na inú v súčasnosti nemá dostatok síl. A možno aj odvahy.

Video s Radovým príbehom videlo viac ako 100 000 ľudí, tisíce žiakov základných a stredných škôl, možno tisíce rodičov. Nakoľko pomohol v prevencii si hodnotiť nedovolím – takto už ale s prevenciou chodí. Môžeme sa len spoľahnúť na slová odborníkov, štatistiky a dlhodobé výskumy priamo hovoriace čo, kedy a pre akú skupinu ľudí prevencia zaberá.

S Radom sme sa stretli neďaleko Larzenok pod násypom včera a dnes vám prinášame krátky, možno trošku hodnotiaci rozhovor.

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.