Vyberáme z redakčnej pošty – čo by sa stalo, keby zlodej narazil na dieťa idúce napríklad na toaletu?

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Dnes z redakčnej pošty vyberáme viac menej bezpečnostnú výstrahu jedného z čitateľov. Ide o jeho osobnú skúsenosť a podľa rozhovoru s ním, pozná v činžiaku ešte tri prípady, ktorým sa podobná vec stala. Ani jeden však prípad neohlásil na políciu, čo ja osobne považujem za zásadnú chybu. Ide však o slobodné rozhodnutie každého poškodeného. Autor e-mailu si želal zostať v anonymite, no e-mail podpísaný je a okrem toho sa poznáme osobne…

– – –

Chcel by som upozorniť na množiace sa krádeže v bytoch v Seredi. Stáva sa čoraz častejšie, že hlavne v nočných hodinách lupiči vykrádajú neuzamknuté byty. Je pravdepodobné, že tieto osoby vo večerných hodinách sledujú svoje obete a zisťujú či po sebe byt uzamknú alebo nie.Vytipovaný neuzamknutý byt potom v noci vykradnú. Týmto indivíduám nevadí ani prítomnosť „domácich“ v byte. Často ukradnú to čo nájdu v blízkosti vchodových dverí. V niektorých prípadoch boli odcudzené peňaženky, mobilné telefóny či kľúče. V prípade, že tieto cennosti nie sú na chodbe lupiči si vystačia aj s kabátmi, bundami či topánkami. Chcem tým vystríhať spoluobčanov aby si dávali pozor aj doma, nikdy neviete čo môžu niektorý ľudia vyviesť.

– – –

Nebezpečenstvo nezpočíva iba v tom, že páchateľ odcudzí osobné veci, doklady, elektroniku, kľúče, peňaženky či telefóny. Za najnebezpečnejšie považujem to, že sa náhodou môže zobudiť napríklad malé dieťa, ktoré pôjde práve na toaletu. Vyľakané a kričúce predstavuje v činžiaku mimoriadne riziko pre odhalenie páchateľov a ich následné zadržanie. Ako by v danej situácii jednali, ťažko predpokladať. Zľaknutie a psychická trauma by boli asi tým najmenším spôsobeným zlom. Nedá sa však vylúčiť aj vážne ublíženie dieťaťu, ktoré by za určitých podmienok napr. nemuselo zranenie do zobudenia rodičov prežiť… Myslím si, že nič nereálne a z porušovania domovej slobody, vlámania a krádeže by sa stala tragédia.

Prosím, zamyslite sa nad relatívne zľahčením situácie neohlásením podobných vlámačiek na Políciu. Keď nie je prípad ohlásený, akoby sa nestal. Potom nie je možné robiť prevenciu a na základe neznalosti a nepripravenosti, môže niekto doplatiť nielen finančnou ujmou, ale aj zdravím, či životom. Drzosť a agresivita páchateľov skutočne narastá. Nič nemajú, nemajú teda o čo prísť a sú odkázaní na riskovanie možno už za pár drobných. A to je zlá kombinácia.

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.