Policajné preventívne rady na jarné cesty

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Tlačová správa | Prezídium Policajného zboru – Odbor komunikácie a prevencie | Za každým číslom dopravnej štatistiky sa skrýva jeden vyhasnutý ľudský život, poškodené zdravie, či zničený majetok.V minulom roku zahynulo na slovenských cestách 345 osôb. Pre vznik kolíznych situácií ako aj dopravných nehôd patrí pravidelne medzi najkritickejšie jarné obdobie. Do ulíc a na cesty vo väčšej miere vyrážajú chodci, motocyklisti, cyklisti i vodiči vozidiel. V minulom roku motocyklisti zavinili 315 dopravných nehôd, pričom 15 nehôd bolo smrteľných. Cyklisti zavinili 404 dopravných nehôd, pri ktorých vyhaslo 10 životov. Chodci zavinili 617 dopravných nehôd, z nich až 44 nehôd skončilo smrťou. Vodiči motorových vozidiel zavinili takmer 19 tisíc nehôd, zomrelo pri nich 267 osôb. V 9 prípadoch sme zaznamenali stratu životov iným zavinením. Najčastejšou príčinou dopravných nehôd je rýchla jazda, porušenie povinností vodiča, neodhadnutie svojich schopností a nepozornosť. Pod mnohé nehody sa podpisuje aj alkohol. Všetci, ktorí sú účastníkmi premávky, by mali myslieť v prvom rade na bezpečnosť a dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

Na jarných cestách sú rizikoví najmä chodci, cyklisti a motocyklisti, o čom svedčia aj prípady posledných dní. V nedeľu (13.3.2011) predpoludním vo Veľkom Krtíši cyklistka vo veku asi 14 rokov zrazila 68 ročnú chodkyňu pred rodinným domom. Po ošetrení chodkyne cyklistka z miesta ušla, chodkyňa sa bude liečiť viac ako 42 dní, zlomila si rameno. V ten istý deň krátko po 15-tej hodine v okrese Veľký Krtíš 58-ročný motocyklista po prejazde ľavotočivej zákruty zbadal vo svojom jazdnom pruhu 27-ročného cyklistu. Ten začal prechádzať k pravému okraju vozovky, zrážke však už nedokázali zabrániť. Cyklista aj motorkár utrpeli ťažké zranenia. Vážnejšie sú určite prípady, kedy dôjde k zrážke motocyklistu a vozidla. Motorkári by nemali zabúdať, že pri zrážke s autom, s pevnou prekážkou, len málokedy vyjdú bez vážnejšieho poranenia a zničenia motocykla.

Chodci a cyklisti sú najzraniteľnejším článkom medzi účastníkmi cestnej premávky. Pri prechádzaní cez cestu treba byť ostražitý a používať vyznačené priechody. Stačí jedna sekunda, a život sa môže zmeniť v jej okamihu. Odporúčame chodcom radšej sa viac krát presvedčiť či je bezpečné cez cestu prejsť. V jarných dňoch registrujeme zvýšený počet detí na uliciach a cestách. Apelujeme na rodičov dohliadnuť na deti, aby sa nehrali v blízkosti frekventovanej cestnej komunikácie. Tiež odporúčame zabezpečiť deťombezpečnostné prvky, ako napríklad reflexné označenie, či cyklistické prilby. V minulom roku na cestách žiaľ zomrelo 13 detí.

Vodiči musia najmä predvídať. Sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov, či už detí alebo starších ľudí.        

Každý účastník premávky je podľa zákona povinný dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozil jej bezpečnosť a plynulosť. Pritom je povinný prispôsobiť svoje správanie najmä stavebnému, dopravno-technickému stavu cesty, situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam, aby neohrozil na živote a zdraví seba a ostatných, a nespôsobil sebe a ostatným škody na majetku

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.