Peniaze od sponzora sa rozrástli – odmena čaká na adresáta. Viete kto sprayovaním poškodzuje spoločný majetok?

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Najskorej by som pripomenul obsah pošty prijatej od  čitateľa  Roba Horvátha z pred asi troch dní:

Takýchto záberov  (fotodokumentácia k predošlému článku – pozn. red)  vidíme v našom meste skutočne veľké množstvo. Je to ničenie majetku  mesta, majetku obyvateľov a celkovo negatívna reklama nášho mesta. Niekto to možno považuje za umenie no ja to skôr prirovnám k určitému pudu. Najviac sa to podobá na vrodený pud psí , ktorí si jeden po druhom preznačkovávajú  svoj revír, čo je prirodzené a neškodné. Ale takéto ničenie majetku už hraničí s debilitou. Je to otrasné a už máme počarbané celé mesto.

Zaujal ma projekt  Bezpečné mesto, ktorý sa snaží  riešiť problémy týkajúce sa každodenného života občanov  napríklad aj po stránke bezpečnosti prostredníctvom spolupráce  a angažovanosti samotných občanov a firiem.

Rozhodol som sa preto  vypísať odmenu  50 eur pre každého, kto napomôže, či už telefonicky, alebo akokoľvek pri zadržaní a dokázaní tohto skutku ničenia majetku mesta. Možno sa dožijeme toho že mesto vyčísli a následne  od vinníka vymôže škodu – náhradu za obnovu  celej steny fasády.“

– – –

V záujme veci opätovne tvrdím, že vôbec nie je podstatné, kto v skutočnosti  Robo je. Dôležité je to, ako diskutuje, aké má názory a čo je pre zlepšenie situácie v meste ochotný spraviť.

Ako uviedol vo svojom liste, je ochotný dať  50 Eur  odmeny  každému, kto napomôže pri odhalení  sprayerov, ktorí svojimi výtvormi poškodzujú cudzí, najmä mestský a verejnoprospešný majetok. A trvá na  zachovaní anonymity.

Dnes pred desiatou hodinou predpoludním,  mi hneď po príchode do jednej z reštaurácií v meste   servírka odovzdala obálku, ktorú u nej na moje meno niekto nechal.  Musím sa priznať, že jej obsah   ma potešil  a zároveň rozosmial. Okrem prvých  100 Eur na dve odmeny  v obálke bol aj list  s odkazom – sponzor má zmysel pre humor. To som rád.

Nakoľko sa podľa jeho inštrukcií má jednať o ochranu majetku mestského a verejno prospešného, obratom som navštívil primátora mesta    Martina  Tomčányiho a informoval som ho o pripravenej akcii.  Primátor z vrecka vybral dalších   100 Eur a priložil ich na kôpku. Odmena sa teda už teraz rozrástla pre štyri odhalené prípady poškodzovania  majetku sprayovaním.

Po krátkej debate  ako na to, sme peniaze zapečatili  do obálky a odovdal som ich do úschovy na   Mestskú políciu.

Takže ako na to? Ak niekto  má, alebo mať bude poznatky  o  sprayeroch, ktorí svojimi výtvormi poškodzujú cudzí majetok, má možnosť toto bezodkladne nahlásiť na polícii. Prípadne zvoliť inú formu, ktorá povedie k  identifikácii páchateľa. Následne sa môže prihlásiť  a odmenu môže dostať aj prostredníctvom novín.

O tom, že ide o overený spôsob  motivácie občanov starať sa o veci verejné svedčí i fakt, že primátor mesta už jednu takúto odmenu odovzdal pred nedávnom a to  tomu, kto nahlásil poznatky vedúce k odhaleniu páchateľov podpalovania odpadových kontajnerov. Páchatelia boli usvedčení a spôsobenú škodu museli uhradiť.

Sme radi, že občania stále častejšie chápu nevyhnutnosť spolupráce  pri odhaľovaní nám všetkým  škodiacej činnosti jedincov, ktorí sa nevedia správať v súlade so zákonmi krajiny, v ktorej žijú.

A sme radi, že projekt  Bezpečné mesto  začína  verejnosti slúžiť  tak, ako sme  dúfali pri jeho tvorbe.

 

Poznámka na záver – priateľu, ďakujem za  milý odkaz, ale ja alkohol nepijem. 🙂

 

Zdroj: seredonline.sk

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.