Obed pokladnicky v banke vas moze stat zivot

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Napriek nastupujucej svetovej hospodarskej krize banky zarabaju neskutocne financne prostriedky. Z beznych vkladov obcanov, financnej hotovosti podnikatelskych subjektov, na uveroch i na inych casto kritizovanych poplatkoch. Dnes su okrem poplatkov za vedenie uctu bezne i poplatky za vyber z bankomatu, vklad svojich penazi na svoj ucet do banky (napriek tomu ze banke svojim rozhodnutim peniaze v nej ulozit davame do ruk vyrobny prostriedok na dalsi zarobok) i za ich vyber z banky. A to hovorime o peniazoch relativne malych. Beznej hotovosti potrebnej na bezny chod domacnosti ci malej firmy. Su tu vsak i pohyby vyrazne vacsie a – to je este len biznis…

Poznam pripad, kedy pred necelym mesiacom podnikatelka zo svojho uctu surne potrebovala vybrat 700 000 Sk. Banka tzv. „neohlaseny“ vyber spoplatnila podla cennika 1200 Sk. Slusny zarobok za vydanie vlastnych penazi podnikatelovi, nie? Na obhajobu moze ciastocne sluzit vyjadrenie, ze ide o bezpecnostne opatrenie, aby banka nedrzala vysoku financnu hotovost z dovodu vysokeho rizika lupezneho prepadnutia. Pripominam – vyber sa uskutocnuje v priestoroch banky zabezpecenych signaizaciou, monitorovanych bezpecnostnymi kamerami a okrem toho v pripade nutnosti dalsimi utajenymi bezpecnostnymi zariadeniami aktivujucimi tichy poplach s naslednym prichodom ozbrojenej zlozky policie.

Asi o dva tyzdne na to, kolega zo svojho uctu potreboval vybrat na urcity konkretny termin dva miliony Sk. Vyber v pobocke VUB Sered tri dni vopred riadne nahlasil, o com dostal pisomne potvrdenie. Vzhladom na vopred nahlaseny vyber v konkretnej pobocke banky na konkretny den a nemoznost parkovania auta v bezpecnej vzdialenosti od banky, si preventivne zabezpecil ozbrojeny doprovod a transport na miesto urcenia. Poviete si – idealny stav. Prevencia je dolezita a podcenenie bezpecnostnych opatreni pri financnej hotovosti za ktoru sa uz mnohym individuam oplati riskovat zivot, by mohlo mat ako pre neho tak pre okolie fatalne nasledky.
Lenze sme v Seredi a ludsky faktor je nevyspitatelny… Po prichode do banky bol oboznameny s faktom, ze pokladnicka isla na obed, aby skusil o pol hodinu!! Ak by tato situacia nebola tak tragicka, tak by asi kazdeho z nas pobavila. Dalsi pokus bol uspesnejsi, i ked prekvapenim bolo, ze polovica pozadovanej ciastky bola v tisic korunovych bankovkach namiesto objednanych pat tisickach. Takze namiesto styroch utlych balickov do vnutorneho vrecka dostal balik penazi zviazany ako pakel novin urceny do zberu. A tu uz konci kazda sranda. Ako je mozne, ze si banka voci niekolkorocnemu klientovi dovoli nieco take? Ako je mozne ze za tri dni nie je schopna pobocka pripravit pozadovanu hotovost v bankovkach, ake klient pozaduje? Ako je mozne, ze veduca banky pocas obeda nezabezpeci za pokladnicku nahradu? Meni sa snad pobocka banky pocas obeda jedneho zo zamestnancov na informacnu kancelariu ci cakaren? Ako je vobec mozne, ze veduca pobocky si dovoli klientovi povedat – skuste o pol hodinu. Ide o bezpecnost, bez prehanania – v pripade prezradenia transportu jednou osobou – ide o zivot. Nie vsak veducej pobocky, nie pokladnicky spokojne chrumajucej obed a nasledne uradujucej za nepriestrelnym sklom – ide o zivot tomu, kto svoje peniaze zveril banke s doverou, ze o ne bude postarane. Tragedia. Ked niekto nieco podceni, riesia sa vacsinou tragicke nasledky. Zaroven kazdy kritizuje, ako sprosty bol, ze si veci nezabezpecil dopredu. Ked vsak niekto priam idealne nieco vyriesi a zabezpeci, tak vsetko zlyha na tom, kto je zaplateny a v tomto pripade evidentne spackal vsetko co mohol. A svojim nezodpovednym konanim mohol ohrozit ineho zivot. Banka bola telefonicky vyzvana na predlozenie navrhu kompenzacie za sposobene problemy podnikatelovi. Nadriadena pobocky z Trnavy chybu veducej v telefonickom rozhovore uznala. To je zial dodnes vsetko. Z VUB napriek vyslovenej ziadosti poskodeneho dodnes pisomne ani telefonicky nikto na situaciu nereagoval. Asi nadriadeni stav v pobocke VUB v Seredi povazuju za standardny. Ostatne je na klientoch.

Na zaver – na pisomnom potvrdeni ohlasenia vyberu vydanom bankou je uvedene, ze ak podnikatel vyber nezrealizuje v den na ktory financnu hotovost objednal – bude penalizovany. Podnikatel zmluvne podmienky dodrzal. Co druha strana, ktora mu hotovost nebola schopna vydat? Co pripadne zmareny obchod podnikatela?

Pre ilustraciu:

aktualne.sk, 11:26 | 31.1.2007

Maskovaný páchateľ v utorok podvečer lúpežne prepadol Tatra banku v Dubnici nad Váhom. Pár minút pred záverečnou vošiel do banky ozbrojený dlhou guľovou zbraňou a od pracovníčky banky žiadal peniaze.

„Tá mu v obave o svoj život vydala niekoľko desiatok tisíc korún. Páchateľ potom z banky ušiel,“ uviedla trenčianska policajná hovorkyňa Lenka Bušová.

Okamžite po oznámení lúpežného prepadnutia začala polícia po neznámom páchateľovi pátrať. Hľadaný muž má asi 40 rokov, je štíhlej postavy, vysoký asi 180 cm.

Chýbali mu predné zuby, mal chrapľavý hlas a hovoril po slovensky. Na hlave mal tmavú pletenú kuklu, oblečenú mal bundu kaki farby a džínsy. Obuté mal obnosené topánky.

Zdroj: SITA


Za niekolko desiatok tisic maskovany pachatel riskoval zivot svoj, gulovou zbranou ohrozoval inych a to v zabezpecenych priestoroch banky. Podnikatelia nosia milionove hotovosti na vyplaty, platenie sluzieb ci tovaru. Nezabezpeceni, vo vrecku kabata ci v igelitke a po vonku.

Kedy sa poucime?

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.