Mobilné detské dopravné ihrisko je k dispozícii pre naše deti

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Záujem rodičov o vedomosti detí v oblasti bezpečnosti cestnej premávky sa verím, že aspoň čiastočne aj prispením  SOL začína zvyšovať. Ešte v chladných aprílových dňoch sme dostali e-mail od rodiča s nasledovným znením:

Vážená redakcia SOL.
Viem,že sa tu už niekoľkokrát riešila otázka dopravného ihriska,ale nedá mi ,aby som sa nespýtala,alebo aspoň neotvorila  akúsi diskusiu ohľadne dopravného ihriska v našom meste. Je na zaplakanie a hanbu aby deti z MŠ a ZŠ navštevovali  dopravné ihrisko v Galante. Neprekáža mi to, že je to za poplatok, veď zdarma by to nebolo ani v Seredi, ale za poplatok 4-5 za hodinu by sa myslím uživilo aj seredské dopravné.Navštevovali by ho celkom určite aj žiaci z okolitých MŠ a ZŠ.
V našom meste to kedysi fungovalo a fungovalo to perfektne. Neviem,v čom je problém a bola by som rada,keby sa  k tomu vyjadrili kompetentný. Podľa mojich informácií / netvrdím že sú správne/ v areáli bývalého dopravného  ihriska v našom meste  už nefunguje tá „reštaurácia“ ,či čo to tam bolo..Neviem ani komu patrí pozemok, ale ak vychádzam z toho, že je to vlastne v mestskom parku, tak si myslím že  pozemok dopravného patrí logicky mestu.Pýtam sa teda, či by sa nedalo, nejakým spôsobom sfunkčniť  ,zrekonštruovať staré,ale naše dopravné ihrisko,  /možno by bola riešením nejaká autoškola/,alebo možno, keby to patrilo pod mesto-pod školstvo.Naše deti by sa na dopravné ihrisko dostali viac ako len raz do roka, veď  o doprave sa učia už aj deti v MŠ. A práve dnes ,v dobe, kedy je  také veľké množstvo áut na našich cestných komunikáciách. Prevencia je predsa to najdôležitejšie ..A to nemusím ani  zdôrazňovať,ako sa deti či už tie malé,alebo staršie tešia na dopravné ihrisko..Som rodič, a tiež som kedysi  sama  chodila zo školy na dopravné do Serede..Mám na to tie najkrajšie spomienky.Žiaľ, dnes sa  naše deti dostanú na necelú hodinu na dopravné ihrisko do Galanty aj to len raz za rok…Tak sa pýtam – komu a k čomu teraz slúži bývalý areál  sereďského dopravného ihriska?? Necháme ho schátrať tak ako amfiteáter, aby ho o nejakých 20-30 rokov  čistili  naši potomkovia a snažili sa z neho urobiť niečo, čo tu už dávno mohlo a malo slúžiť?
Ďakujem rodič

Naša odpoveď zo dňa:   2. apríla 2012 20:47

Dobry vecer,

napiste prosim telefonicky kontakt  na  Vas, doobeda sa  Vam ozvem. Nemajte obavy, nase diticky uz do  Galanty chodit nemusia. Mame prenosne myslim si ze vyborne vybavene dopravne ihrisko vratane skoliaceho strediska. Cakame na lepsie pocasie a deticky budu verim ze spokojne. Uvitam vsak spolupracu rodicov – projekt  Bezpecne mesto s tymto pocita.

Co sa tyka stareho dopravneho ihriska v parku – pamatam si ho aj ja a zial predajom pozemku deti stratili aj dane ihrisko.
Cez projekt  Bezpecne mesto sme vsak ihrisko v minulom roku nahradili rozumnou alternativou. Blizsie informacie najdete na  SOL v kategorii  Bezpecne mesto alebo na  www.bezpecnemesto.sk.

Dakujem.
Majko

– – –

Telefonický kontakt na rodiča sme síce  neobdržali, no nič to nemení na veci, že začína leto a mobilné detské dopravné  ihrisko k dispozícii pre detičky je. O aké ihrisko sa jedná?

Pre tých, ktorí nesledovali materiály v novinách z prezentácie ihriska v športovej hale  Obchodnej akadémie pripomíname materiály, ktoré napovedia viac. Stovky fotografií iste predstavia mobilné detské dopravné ihrisko dostatočne podrobne.

Ako ďalej?

Žiadna aktivita, žiadna námaha a vynaložené finančné prostriedky by nemali zmysel, keby výsledná iniciatíva nenašla konkrétneho adresáta. A tým sú v tomto prípade naše deti. Práve im a na ich vzdelávanie v oblasti znalosti  predpisov v cestnej premávke  je  ihrisko totiž určené. Preto je potrebné zabezpečiť jeho využívanie.

Detské ihrisko pozostáva z kompletnej sady prenosného dopravného značenia, kuželov na vytýčenie ciest,  malých detských dopravných prostriedkov (pozri fotografie)  a ďalších doplnkov, ktoré je možné rozložiť na ploche napr. väčšej telocvične, parkoviska či ihriska. Viac menej podmienkou je rovná, vybetónovaná či vyasfaltovaná plocha, na ktorej budú komponenty rozložené.

Čo je potrebné: organizátori akcie musia zabezpečiť obslužný personál, ktorý zabezpečí dovoz, rozloženie, obsluhu, dozor nad deťmi,  následné poskladanie všetkých komponentov  a ich uskladnenie – samozrejme komplet a nepoškodených.

Ihrisko môže byť použité na výuku pri konkrétnom podujatí, ako doplnok k nejakej organizovanej akcii, na väčšej školskej akcii či na akcii mestskej, obecnej a pod.

Záujem o jeho použitie je potrebné nahlásiť a vopred odkonzultovať termín konkrétnej požiadavky.

Je pravdou, že v meste a okolitých obciach sa žiadne  detské dopravné ihrisko nenachádza, čo je trestuhodné a bolo by potrebné pýtať sa kompetentných – v prípade mesta   Sereď primátora a poslancov  MsZ z obdobia, v ktorom pozemok s funkčným a ešte aj mnou ako dieťaťom  využívaným ihriskom odpredali do súkromných rúk a umožnili tým jeho likvidáciu.

V záujme bezpečnosti a budúcnosti našich detí,  sa však pozerajme najmä do budúcnosti.

V prípade záujmu o odbornú prednášku s využitím audiovizuálnej techniky a prípadne odborného lektora, je deťom k dipozícii priestor pre školenie. Každá prednáška bude zároveň zaznamenaná a využitá k následnej tvorbe materiálu zameraného na prevenciu v oblasti bezpečnosti cestnej premávky.

Ako som uviedol už v úvode, mobilné detské dopravné ihrisko je súčasťou dlhodobo budovaného projektu  „Bezpečné mesto“, ktorý bol spolufinancovaný komisiou pre prevenciu kriminality  Ministerstva  Vnútra  SR. Projekt nie je pre jednotlivcov, ale pre všetky deti, ktoré majú záujem vzdelávať sa, je určený širokej verejnosti. K úspešnému fungovaniu projektu  je nevyhnutné výrazné dobrovoľné zapojenie sa verejnosti do aktivít, ktoré projekt obsahuje. Všetky aktivity v ňom obsiahnuté, sú realizované totiž výlučne na báze dobrovoľníctva.

Ako organizátori podujatí, tak záujemcovia najmä z radov rodičov sa môžu vo veci  projektu  Bezpečné mesto o možnostiach participácie na projekte, jeho podpore, pomoci pri organizovaní podujatí a aktivít projektu  informovať na kontaktnom   tel. čísle  0907 277 777.

 

 

Projekt bol finančne podporený Radou vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality.

Zdieľať článok

Facebook
WhatsApp
Email
Vytlačiť

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.